Proces palenia kawy, który kończył się schłodzeniem ziaren i zapakowaniem ich do torebek, został opisany w poprzednim artykule. Jakie procesy zachodzą w czasie palenia? Co sprawia, że zielone ziarno, nie posiadające ładnego aromatu nagle brązowieje i pięknie pachnie.

Ziarna kawowca, wsypane do pieca są prażone w temperaturze dochodzącej do ponad 200 st C. W tym czasie w ziarnie zachodzi szereg reakcji fizycznych i chemicznych: ziarna pęcznieją i odparowywana jest z nich woda, zmienia się ich kolor z zielonego na brązowy, cukry reagują z aminokwasami i dochodzi do ich karmelizacji. Szereg takich reakcji, zaliczanych do typu brązowienia nieenzymatycznego, nazywanych jest reakcją Maillarda. Nazwa reakcji pochodzi od nazwiska francuskiego chemika Louis-Camille Maillarda, który opisał ją w roku 1912. Tutaj porcja informacji z Wikipedii: Generalnie, reakcje Maillarda występują przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry. Odpowiadają (częściowo) za zapach piwa, czekolady, prażonej kukurydzy, chleba, ciastek, mięsa i gotowanego ryżu no i oczywiście kawy. Kawa jest pod tym względem wyjątkowa, gdyż posiada ponad 1000 smaków i aromatów. Należy tutaj zaznaczyć, że niektóre z nich są “wrodzone”, tzn. są w danym ziarnie i nie powstają w procesach chemicznych w trakcie palenia kawy. Oczywiście z biegiem czasu, kawa traci swój aromat i smak, dlatego warto kupować kawę świeżo paloną, najlepiej w małych palarniach, gdzie obok dbałości o sam proces palenia najczęściej przywiązuje się również wagę do jakości samego surowca.

Źródło: Kawa świeżo palonahttps://xcafe.pl/

Categories: Aktualności

0 thoughts on “Kawa wypalona, ale przyjrzyjmy się samemu procesowi dokładniej.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Aktualności

Nowa Certina

Kolejna strona informacyjna na temat zegarków Certina. Nowości, Ambasadorzy oraz pełna oferta zegarków Certina. Zapraszamy na www.zegarkicertina.pl. Właścicielem bloga jest Autoryzowany Sprzedawca zegarków Certina, www.time-square.pl

Aktualności

Wybielanie zębów dla smakoszy kawy – pielęgnacja jamy ustnej

Kawa jest napojem, którego picie najzwyczajniej w świecie sprawia radość. Pomijając już walory smakowe czy też pobudzające, przyjemność jej picia jest chyba najczęstszym powodem, gdy po nią sięgamy. Jej aromat i zapach to elementy, które Read more...

Aktualności

JURA D60 – najwyższa jakość, za rozsądną cenę ? Czemu nie..

Czas na zmianę przyzwyczajeń… Większości z nas zdarzyło się nie raz uwierzyć wszechobecnej reklamie elektrosklepów i kupić automatyczny ekspres ciśnieniowy w ekonomicznej cenie wierząc, że kupujemy produkt premium najwyższej jakości… kończyło się jak zawsze – Read more...