Proces palenia kawy, który kończył się schłodzeniem ziaren i zapakowaniem ich do torebek, został opisany w poprzednim artykule. Jakie procesy zachodzą w czasie palenia? Co sprawia, że zielone ziarno, nie posiadające ładnego aromatu nagle brązowieje i pięknie pachnie.

Ziarna kawowca, wsypane do pieca są prażone w temperaturze dochodzącej do ponad 200 st C. W tym czasie w ziarnie zachodzi szereg reakcji fizycznych i chemicznych: ziarna pęcznieją i odparowywana jest z nich woda, zmienia się ich kolor z zielonego na brązowy, cukry reagują z aminokwasami i dochodzi do ich karmelizacji. Szereg takich reakcji, zaliczanych do typu brązowienia nieenzymatycznego, nazywanych jest reakcją Maillarda. Nazwa reakcji pochodzi od nazwiska francuskiego chemika Louis-Camille Maillarda, który opisał ją w roku 1912. Tutaj porcja informacji z Wikipedii: Generalnie, reakcje Maillarda występują przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry. Odpowiadają (częściowo) za zapach piwa, czekolady, prażonej kukurydzy, chleba, ciastek, mięsa i gotowanego ryżu no i oczywiście kawy. Kawa jest pod tym względem wyjątkowa, gdyż posiada ponad 1000 smaków i aromatów. Należy tutaj zaznaczyć, że niektóre z nich są “wrodzone”, tzn. są w danym ziarnie i nie powstają w procesach chemicznych w trakcie palenia kawy. Oczywiście z biegiem czasu, kawa traci swój aromat i smak, dlatego warto kupować kawę świeżo paloną, najlepiej w małych palarniach, gdzie obok dbałości o sam proces palenia najczęściej przywiązuje się również wagę do jakości samego surowca.

Źródło: Kawa świeżo palonahttps://xcafe.pl/

Categories: Aktualności

0 thoughts on “Kawa wypalona, ale przyjrzyjmy się samemu procesowi dokładniej.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Aktualności

Zegarki na dzień kobiet

8 marca to jedna z najbardziej charakterystycznych dat w kalendarzu. Zna ją każdy mężczyzna – właśnie wtedy obchodzony jest dzień kobiet. Warto o tym święcie pomyśleć już dziś, odpowiednio się do niego przygotowując. Naszą podpowiedzią Read more...

Aktualności

Obuwie dla dziecka na wiosnę 2018

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz zainteresować się kupnem nowego obuwia dla pociechy. Dla najmłodszych konsumentów znakomitym wyborem będą wygodne w noszeniu roczki Emel, wśród których znajdziemy fasony idealnie dostosowane do wiosennej Read more...

Aktualności

Kiedy warto grawerować zegarek. Na przykładzie zegarków Adriatica

Myśli i wspomnienia zaklęte w słowach Grawerowanie jest to jedna z najstarszych metod ozdabiania. Zaliczana jest do rzemiosł metalowych i od setek lat bez zmian sztuka ta jest w ciągłym użytku. Obecnie dominującą metoda wykonywania Read more...